#### AGENDA:

#### 13th Session of the CLIVAR/CliC/SCAR Southern Ocean Region Panel

Thursday, 14 June 2018

8am - 5pm

WSL Institute for Snow and Avalanche Research SLF (Flüelastrasse 11, Davos Dorf), room C157

Friday, 15 June 2018

8am – 5pm

Room A Flüela, Congress Centre Davos, between Davos Dorf and Davos Platz. The main entrance and the parking lots can be reached from the Talstrasse.

Note that Friday 15 June 2018, 1 - 5pm is a combined meeting with the CLIVAR/CliC Northern Oceans Region Panel.

Dates:

14-15 June 2018

# Thursday 14 June 2018

## SORP-13

(Chairs: Inga Smith and Riccardo Farneti)

- 08:00-08:15 Welcome and Introduction [Farneti/Smith]
- 08:15-08:30 Meeting goals [Farneti/Smith]
- 08:30-09:00 SOOS report [Farneti and possibly Louise Newman]
- 09:00-09:30 ASPeCt report [Massonnet]
- 09:30-10:00 YOPP-SH report [Bromwich]
- 10:00-10:30 Coffee break and group photo

10:30-12:00 Task Teams reporting: what has happened? Future plans? Are they all useful/relevant? Do we need some new ones (e.g., process studies)?

12:00-13:00 Lunch

13:00 -13:30 Climate predictability of the ocean-atmosphere-ice system in the Southern Ocean: presentations and discussions on SOMIP (Southern Ocean Model Intercomparison Project) and AntClim21: SORP input and further building of collaborations [Russell]

13:30-13:45 Ocean-sea ice SOMIP-like simulations [Farneti]

13:45-14:30 Drafting of a white paper for OceanObs19 [Katsumata: Kats will not be present, so video conference or someone else to present?]

14:30-15:00 Meeting reports (5 minutes each) on recent meetings and initiatives:

[List of important science and science planning meetings since SORP-12?]

15:00-15:30 Coffee Break

15:30-16:00 CMIP6 activities related to SORP. There are 21 endorsed MIPs of which at least 7 are relevant to SORP (and NORP): DCPP, FAFMIP, HighResMIP, ISMIP6, OMIP, PAMIP, SIMIP. See a full list here: <u>https://www.wcrp-climate.org/modelling-wgcm-mip-catalogue/modelling-wgcm-cmip6-endorsed-mips</u> [Farneti]

16:00-17:00	Science talk [Sikes] [30 minute talk, 30 minutes for discussion]
-------------	--

17:00 End of day

18:00 Working dinner in the evening

## 15 June 2018

## [SORP-13 solo in the morning, joint with NORP-1 in the afternoon after 3:30pm]

- 08:00 Science talk [Barreira] [30 minute talk, 30 minutes for discussion]
- 09:00 Sea Ice Prediction Network Southern Ocean [Massonnet]
- 09:15 National representatives and national reports [Smith]
- 09:45 Task teams planning
- 10:00 SORP-14 and SORP rotations [Farneti, Smith]
- 10:30 Break [complimentary refreshments served in the hallway]
- 11:00 Science talk [Assmann] [30 minute talk, 30 minutes for discussion]
- 12:00-13:00 Working lunch
- 13:00-14:30 Any other SORP business

## 14:30 SORP-13 and NORP-1 joint session

- 14:30 NORP introduction; history, goals, structure (10 min) [Fyfe/Solomon]
- 14:40 SORP introduction; history, goals, structure (10min) [Smith/Farneti]

14:50	NORP/SORP Chairs introduce cross-panel (NORP/SORP/CDP/ARP/OMDP) task teams and discuss NP/SP variability/processes, joint interests, outstanding polar issues (20 min) [Fyfe/Solomon/ Smith/Farneti]
15:10	Panel member introductions (~24 members, 1-2 min each, 30 min total (see below))[All]
15:30	Break [complimentary refreshments served in the hallway]
16:00	Panel member introductions continued (~24 members, 1-2 min each, 30 min total) [All]
16:10	Potential joint projects, e.g., 2020 CLIVAR/CliC summer school in Trieste and white paper; cross-panel task teams will organize sessions around mutual scientific questions (20 min) [Farneti/Fyfe]
16:30	<ul> <li>Open discussion (10min + if room is available after 5pm) (Suggested topics include: NORP and SORP Task Teams: common goals and possible interactions and synergies. For example, a recommendation from the last CLIVAR SSG Meeting (November 2017) is for SORP to strengthen links with the Climate Dynamics Panel. This could be relevant for NORP too. MOSAiC (The Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate, <u>http://www.mosaicobservatory.org/</u>).</li> <li>Project on observing system design in the Antarctic and Arctic, such as future design of buoy and radiosonde (a Horizon-2020 EU project), with SOOS in the Southern Ocean [Massonnet]. Discussion on CMIP6 activities related to SORP/NORP). [All]</li> </ul>
17:00	Close of meetings