AGENDA:

1st Session of the CLIVAR/CliC Northern Oceans Region Panel

Friday, 15 June 2018

8am - 5pm

Room A Dischma, Congress Centre Davos, between Davos Dorf and Davos Platz. The main entrance and the parking lots can be reached from the Talstrasse.

Note that Friday 15 June 2018, 2:30 - 5pm is a combined meeting with the CLIVAR/CliC/SCAR Southern Ocean Region Panel.

Saturday, 16 June 2018

8am - 1pm

Room B Rinerhorn, Congress Centre Davos, between Davos Dorf and Davos Platz. The main entrance and the parking lots can be reached from the Talstrasse.

Dates:

15-16 June 2018

NORP-1

(Chairs: Amy Solomon and John Fyfe)

Friday 15 June 2018

[NORP-1 solo in the morning, joint with SORP-13 in the afternoon after 2:30pm]

Day 1 (8am-5pm)

08:00-09:00: Member introductions (1-2 slides max)

09:00-10:00: Discussion of Task Teams core activities; discussion points, emerging challenges,

deliverables

10:00-10:30: Arctic-mid-latitude linkages [Sheldon Bacon and Xiangdong Zhang]

10:30-11:00: Coffee Break

11:00-11:45: Discussion of Task Teams core activities; discussion points, emerging challenges, deliverables

11:45-12:00: Discussion with Olga Zolina (Member, Climate Dynamics Panel); overlaps, synergies, opportunities

12:00-13:30: Lunch

13:30-14:00: Discussion of potential restructuring of Task Teams and Panel

14:00- 14:30: Discussion with Lee Cooper (Chair, IASC Marine Working Group); overlaps, synergies, opportunities

14:30	SORP-13 and NORP-1 joint session
14:30	NORP introduction; history, goals, structure (10 min) [Fyfe/Solomon]
14:40	SORP introduction; history, goals, structure (10min) [Smith/Farneti]
14:50	NORP/SORP Chairs introduce cross-panel (NORP/SORP/CDP/ARP/OMDP) task teams and discuss NP/SP variability/processes, joint interests, outstanding polar issues (20 min) [Fyfe/Solomon/ Smith/Farneti]
15:10	Panel member introductions (~24 members, 1-2 min each, 30 min total (see below))[All]
15:30	Break [complimentary refreshments served in the hallway]
16:00	Panel member introductions continued (~24 members, 1-2 min each, 30 min total) [All]
16:10	Potential joint projects, e.g., 2020 CLIVAR/CliC summer school in Trieste and white paper; cross-panel task teams will organize sessions around mutual scientific questions (20 min) [Farneti/Fyfe]
16:30	Open discussion (30min + if room is available after 5pm) (Suggested topics include: NORP and SORP Task Teams: common goals and possible interactions and synergies. For example, a recommendation from the last CLIVAR SSG Meeting (November 2017) is for SORP to strengthen links with the Climate Dynamics Panel. This could be relevant for NORP too. MOSAiC (The Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate, http://www.mosaicobservatory.org/). Project on observing system design in the Antarctic and Arctic, such as future design of buoy and radiosonde (a Horizon-2020 EU project), with SOOS in the Southern Ocean [Massonnet]. Discussion on CMIP6 activities related to SORP/NORP). [All]
17:00	End of day
18:00	Working dinner in the evening

Saturday 16 June 2018

Day 2 (8am-1pm)

08:00-09:30: Cross-Task Team projects (prioritize activities) [Solomon]

09:30-10:00: How do we fit into the CMIP world. Host NORP/SORP MOSAiC-CMIP6 Diagnostic

Workshop?

10:00-10:30: Coordination with YOPP activities: Ben/Amy (MOSAiC), Ruth (Arctic CORDEX)

10:30-11:00: Coffee Break

11:00-12:00: What is THE NORP Initiative?

12:30-13:00: Open discussion and wrap-up

13:00 End of meeting